Ön filtrasyon sistemleri çoğunlukla sulardaki tortu gibi askıda kalmış maddelerin ve çeşitli kimyasalların arındırılmasında kullanılan sistemlerdir. Ön filtrasyon sistemleri genel uygulamalarda üç çeşittir.
Kum filtreleri ile suyun içindeki çözünmeyen, çeşitli büyüklüklerdeki partikülleri, askıda katı maddeleri gidermek amacıyla kullanılmaktadır.
Kum Filtreleri, içinde bulunan medya yardımı ile suda bulanıklığa sebep olan farklı boyutta ve yoğunluktaki partiküllerin medyanın değişik katmanlarında tutularak sudan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Filtre üzerinde biriken tortu ve kirlilikler, geri yıkama ile otomatik olarak temizlenmektedir.
Karbon filtrasyon sistemleri veya Aktif karbon filtrasyon sistemleri; suda istenmeyen klor, renk, tat, koku veren eriyik gazlar, artıklar ve organik maddelerin arıtımı için kullanılmaktadır.
Karbon Filtreler aktif karbonun adsorpsiyon özelliği ile sudaki molekül ve iyonları mineral gözenekleri vasıtası ile iç yüzeylerine doğru çekerek, suyun organik maddelerden arınmış, renksiz, kokusuz ve berrak bir şekilde olmasını sağlar.
Otomatik geri yıkama özelliği sayesinde insan müdahalesi olmaksızın kendi kendini servis moduna alarak bakımını sağlamaktadır.
Tam otomatik su yumuşatma sistemleri; suda bulunan ve sertliğe neden olan Kasiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarını gidererek kireç oluşumunu engelleyen sistemlerdir.
Tam Otomatik Su Yumuşatma Sistemler ile; sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonları iyon değiştirme yöntemiyle giderilir.
Yumuşatma sistemleri zamansal periyot olarak haftanın istenilen gününde, istenilen saatte herhangi bir müdahale olmaksızın rejenerasyon işlemlerini kendiliğinden gerçekleştirir. Doyuma ulaşan reçine zaman kontrollü veya debi kontrollü olarak tuzlu su ile rejenerasyona girerek, kalsiyum ve magnezyum iyonlarından temizlenir.